Scheme frauduloase aplicate de vameşi la taxarea maşinilor de gabarite mari. Oficial aceştia au prejudiciat bugetul statului cu peste jumătate de milion de lei

12.12.2009 17:53

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în comun cu Procuratura Anticorupţie a iniţiat o cauză penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de către angajaţi al postului vamal Tudora. Vameşii sunt bănuiţi că, pe parcursul anului 2009, nu au perceput taxe rutiere de la unităţile de transport de mare tonaj venite din Ucraina, lungimea cărora depăşeşte prevederile legale, astfel prejudiciind bugetul naţional cu peste jumătate de milion de lei. 

Conform instrucţiunilor, lungimea unui autovehicul articulat nu trebuie să depăşească 16 500 cm (16 metri şi jumătate), pe cînd în cazul de referinţă maşinile transportatorilor ucraineni admise pe teritoriul ţării aveau o lungime ce depăşeşte norma cu peste 1 metru (17 700 cm).
Potrivit calculelor preventive, pentru această diferenţă, transportatorii urmau să achite, pentru fiecare maşină, taxe de 150 de euro la o singură intrare. Investigaţiile operative au stabilit însă că pentru a nu achita aceste  taxe, şoferii erau obligaţi de să plătească cîte 200 dolari în buzunarele vameşilor – schemă care a adus prejudicii enorme bugetului de stat, nemaivorbind de daunele esenţiale aduse drumurilor naţionale, care se ridică la zeci de milioane de lei. 

În prezent CCCEC şi Procuratura Anticorupţie întreprind acţiuni investigativ-operative şi de urmărire penală în cadrul unei cauze pornite în temeiul al. 3, art. 328 Cod Penal al Republicii Moldova - „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu” - în scopul identificării colaboratorilor vamali care au implementat şi utilizat această schemă frauduloasă.
Dacă vor fi găsiţi responsabili de comiterea acestor abuzuri, aceştia riscă să fie pedepsiţi cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani.

De notat că, pînă în luna mai 2008, sarcina de taxare a acestor unităţi de transport îi revenea Ministerului Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor. Aceste atribuţii însă au fost preluate de Serviciul Vamal care, comparativ cu perioadele precedente, a raportat încasări neesenţiale la compartimentul taxe rutiere, fapt care a generat iniţierea unor verificări.

comunicat CCCEC - 11/12/09

Back