Dosar de banditism şi furt trimis în judecată: pe banca acuzaţilor compar 7 inculpaţi care au băgat în sperieţi nordul ţării

24.08.2011 20:35

 

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală în privinţa a 7 membri ai unei bande armate, inculpate de comiterea infracţiunilor de banditism şi furt.

Potrivit Direcţiei exercitare şi conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale, în intervalul decembrie 2010 - iunie 2011, persoanele invinuite au reuşit să comită 5 atacuri banditeşti asupra locuinţelor din nordul republicii şi un furt dintr-un apartament din capitală.

Din probele acumulate de procurori reiese că, la începutul anului 2010, doi dintre acuzaţi, după executarea pedepsei închisorii pentru infracţiuni comise anterior şi liberarea din detenţie, au selectat şi racolat în calitate de membri ai grupului organizat, persoane care urmau să participe la bandă şi la atacurile comise de aceasta.

După distribuirea rolurilor, inculpaţii organizau colectarea informaţiei despre viitoarele victime prin urmărirea vizuală de la distanţe cu dispozitive special adaptate, planificau deplasarea şi retragerea de la locul săvârşirii infracţiunii a membrilor bandei, asigurau înzestrarea cu arme de foc cu amortizor şi muniţii, cagule, mănuşi, precum şi alte obiecte necesare pentru neutralizarea potenţialelor victime.

În aşa mod, banda criminală a pătruns în 5 locuinţe din raioanele Donduşeni, Drochia, Soroca, precum şi un apartament din strada Ciocîrliei din capitală, au torturat si neutralizat 9 victime, după care le-au sustras bani şi bunuri în proporţii deosebit de mari.

Pe un alt capăt de acuzare – furt, procurorii au stabilit că infracţiunea a fost săvărşită în aprilie 2011, cînd victima lipsea de acasă. Banda a pătruns în apartamentul acesteia, situat în sectorul Botanica, pe care l-a “curăţat” de bani şi bijuterii din aur.

Bunurile sustrase de la victime erau realizate, iar venitul obţinut îl împărţeau în funcţie de contribuţia fiecărui membru al bandei.

În total, potrivit estimărilor efectuate de procurori, victimele au fost prejudiciate în valoare de aproximativ 1,5 milioane lei.

Membrii grupării au fost reţinuţi pe 3 iunie curent, în timp ce pregăteau cel de-al şaselea atac banditesc asupra unei locuinţe din Ialoveni, de unde intenţionau să sustragă banii unei întovărăşiri pomicole.

Actualmente, inculpaţii se află în arest, dosarul fiind expediat spre competentă soluţionare în Curtea de Apel.

Notăm că, inculpaţii figurează încă într-un dosar penal, care pe moment, se află în gestiunea Procuraturii Generale, unde deopotrivă cu cei 7 sunt cercetaţi şi alţi membri ai grupării criminale, bănuiţi de procurori de comiterea a încă 6 episoade infracţionale de banditism în raioanele Donduşeni, Drochia, Soroca, Basarabeasca şi Vulcăneşti. Respectiva cauză penală se află în curs de examinare.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale

Back