“Hoţ profesionist” prins de poliţişti

12.12.2009 18:17

 

La finele săptămînii trecute, ofiţerii Comisariatului de poliţie a sectorului Rîşcani din cadrul Comisariatului general de poliţie (CGP) al municipiului Chişinău au reţinut un tânăr în vârstă de 23 de ani, suspectat de comiterea a 5 furturi pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie anul curent, pe teritoriul municipiului Chişinău. Este vorba despre un locuitor al satului Chetrosu, raionul Drochia, anterior judecat pentru infracţiuni analogice.

În adresa CGP mun.Chişinău a parvenit o informaţie operativă, precum că o persoană necunoscută a sustras de la clientul unui hotel din mun.Chişinău un telefon de model “Sony-Eriksson-W880” şi bijuterii din aur, în sumă de circa 12000 de lei. Imediat, la faţa locului s-au deplasat forţele de ordine. Pentru identificarea suspectului ofiţerii de poliţie au organizat un plan special de acţiuni investigativ-operative. În acelaşi scop au fost create mai multe grupe mobile, care au activat în regim non-stop şi au efectuat verificări de specialitate. Ca rezultat al măsurilor întreprinse, persoana suspectă a fost reţinută.

Conform investigaţiilor poliţieneşti, s-a stabilit, că tipul acţiona conform unui plan bine stabilit: întra într-un bar din Chişinău, îşi alegea victima (bărbat), se apropia şi începea discuţia. Urma povestea, precum că îşi aşteaptă un amic şi acesta nu a venit, menţionând că trebuia să meargă la el pe noapte, fiindcă nu este din capitală. După ce consumau împreună băuturi alcoolice „pentru cunoştinţă”, potenţiala victimă accepta să adăpostească pe noapte noul amic. Ajuns la destinaţie, „oaspetele” aştepta să adoarmă proprietarul şi sustrăgea toate bunurile (bani, bijuterii din aur, telefoane mobile, calculatoare), după care dispărea.

Audiat de poliţişti, acesta şi-a recunoscut în totalitate vina şi a relatat, că timpul pentru “activitate” şi-l planifica, iar obiectele sustrase le vindea la o piaţă din municipiul Bălţi, încercând sa ascundă urmele infracţiunii.

Actualmente, forţele de ordine cercetează cazurile pentru a stabili implicarea suspectului şi în alte fărădelegi. Persoanele, care au avut de pătimit în urma activităţii ilegale a tipului, pot contacta 54-20-63 sau 902.

În toate aceste cazuri a fost iniţiată câte o cauză penală în baza art.186 al.1 Cod Penal al Republicii Moldova - “Furtul”. Conform legislaţiei în vigoare persoanele culpabile de comiterea unor asemenea fărădelegi riscă amendă în mărime de până la 6000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau închisoare de până la 3 ani.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne continuă lupta împotriva infracţiunilor patrimoniale. Actualitatea acţiunilor poliţieneşti se explică prin pericolul social sporit care îl prezintă acest gen de infracţiuni, precum şi prin ponderea ridicată a acestora în ultimul timp.

De la începutul anului curent pe teritoriul ţării au fost înregistrate peste 10140 de furturi.

9 decembrie 2009
Centrul de presă al MAI
 

Back